Това е уникална система, характерна със своята безвредност и широка приложимост не само при различните болести и болестни състояния, но и при ежедневни ситуации. Ефектите при нея са меки и не се наблюдават лечебни кризи. Съчетава се с други лечебни методи. Ефикасна при широка гама болестни проблеми, а също така и за справяне с различни житейски ситуации – започване на нова работа, загуба на близък човек, раздяла, изпити, силен стрес, преумора. Подходяща при бременност и раждане, при бебета и деца. Благотворното въздействие на терапията върху душевността, закономерно довежда и до значително подобрение на физическото състояние, а с времето, до пълно и трайно изцеление.

С помощта на Баховите екстракти отново имаме достъп до нашите духовни оздравителни сили. По този начин се засилва имунната ни система и укрепва доброто ни здраве.

Крайната цел на лечението с Цветята на д-р Бах е душевната хармония, развитието и стабилността на личността.

„Цялото истинско знание идва единствено отвътре – чрез тихата комуникация на душата ни. Не е далечен, трудно достижим идеал да доловиш гласа на собствената си душа. Винаги е било много лесно, стига да допуснеш това. Простотата е в основата на цялото сътворение.“  Енциклопедия на терапията с Цветята на д-р Бах.